Lézergravírozás a sirkőiparban

Körülbelül 10 évvel ezelőtt fejlesztették ki az Egyesült Államokban az első, kimondottan sírkövek gravírozására alkalmas berendezést. A fejlesztést az váltotta ki, hogy megnőtt a kereslet az igényesen kivitelezett, egyedi megjelenésű sírkövek iránt. A technológia elterjedését az is segítette, hogy a digitális fotózás robbanásszerű terjedésével jelentősen megnőtt a lakosság birtokában lévő, illetve az interneten elérhető képállomány mennyisége.

Anyagválasztás: A megjelenítendő kép minőségét tekintve elsődleges fontosságú a megfelelő gránit alapanyag megválasztása. Végső célunk egy fekete-fehér kép megjelenítése, melyből a fekete árnyalatokat maga a gránit adja. Legszebben homogén, fekete gránitra tudunk dolgozni. Kielégítő eredményt lehet elérni továbbá más sötét árnyalatú, gránit fajtákra is, mint pl. az Impala, vagy a Verde Laguna. Nem kell lemondani az igényes gravírozásról azoknak sem, akik színes, világos sírkövet szeretnének! Igen dekoratív módon lehet kombinálni a fekete gránitot az egyéb színes alapanyagokkal, akár egy betétlap formájában, akár a síremlék egy komplett részét tekintve. Mindkettőre találhatnak példát galériánkban.

A berendezést számítógép vezérli, így nem fordulhat elő, hogy a megjelenített kép nem egyezik az eredeti fotóval!

A sírkőipar gerincét alkotó fekete gránit a leginkább alkalmas fotók megjelenítésére az alkalmazott lézergravírozás segítségével. Ennek az anyagnak a vágott felszíne világos szürke, csak csiszolt és polírozott állapotában jelenik meg a jól ismert fekete szín. Ezt a tulajdonságát használjuk ki tevékenységünk során: a lézersugár apró pontokat robbant ki a fekete felületből, ami alól előbukkan a gránit világosszürke színe. A két szín közötti kontraszt, illetve a képpontok sűrűségének váltakozása alakítja ki a kívánt képet.

Ezzel az eljárással gyakorlatilag anyagában tudunk megjeleníteni bármilyen képet, szöveget, rajzot, grafikát, az igényeknek megfelelően - abszolút időjárásálló kivitelben!

A képanyag kiválasztásában elsődleges szempont a fénykép minősége és mérete. Minél élesebb, minél kontrasztosabb egy kép, annál szebben jelenik meg a síremléken is. Teljesen mindegy, hogy a gravírozandó kép milyen formátumban van: lehet akár papírkép, dia, igazolvénykép is éppúgy, mint bármilyen digitális képformátum.